Vad är skillnaden mellan SLS och MJF?

Innehållsförteckning

Mjf printing

I detta blogginlägg kommer vi att jämföra de två populäraste pulverbaserade teknikerna: Selective Laser Sintering (SLS) och Multi Jet Fusion (MJF). Vi kommer att beskriva de olika teknikerna och vad de lämpar sig bäst för.

SLS – Selective Laser Sintering

SLS är en 3D-utskriftsmetod som använder en högprecisionslaser för att smälta och binda polymerpulver, såsom exempelvis nylon eller polyamid, i tunna lager för att skapa en solid modell. Lasern smälter polymerpulvret i ett tvärsnitt av komponenterna i ett lager och därefter sänks byggplattan och nästa lager av pulver läggs ovanpå. Detta upprepas tills hela objektet är färdigt.

SLS är en mycket populär teknik inom 3D-printing tack vare dess stora byggvolym, stora materialutbud och förmåga att skapa komplexa geometrier och funktionella prototyper och delar. Den kan användas för att skapa såväl stora som små objekt med hög precision och styrka, och materialen som används är ofta både slitstarka och flexibla. SLS är särskilt lämpad för tillverkning av komponenter som kräver hög hållfasthet, hög noggrannhet och god kemisk beständighet. Exempel på användningsområden inkluderar bilindustrin, flygindustrin och medicinteknik.

MJF – Multi Jet Fusion

Multi Jet Fusion, utvecklad av HP, är en annan 3D-utskriftsteknik som likt SLS bygger upp objekt i lager av smält pulver. I stället för att använda en laser för att smälta pulveriserat material, använder MJF en skrivarhuvudsteknik som applicerar två agenter på tvärsnitt av komponenterna likt en traditionell papperskrivare, därefter smälts dessa områden med hjälp av värmeljuskälla. Processen upprepas lager för lager tills hela bygget är färdigt. När bygglådan innehållande komponenter och pulver har kallnat avlägsnas pulvret från komponenterna som sedan blästras. Det överblivna pulvret kan återanvändas till mycket hög grad.

En av de mest framträdande fördelarna med MJF är dess höga utskriftshastighet, vilket gör den idealisk för produktion av stora serier. MJF kan skapa objekt med mycket fina detaljer och ytor, och den kan även hantera komplexa geometrier. Däremot är byggvolymen mindre än för SLS vilket kan vara begränsande i vissa fall vid tillverkning av större delar.

Visuell skillnad

Utskrifter tillverkade med SLS och MJF har många likheter och det är inte alltid självklart vilket teknik som ska användas och både MJF och SLS lämpar sig mycket bra för små som stora serier. MJF tillverkar oftast detaljer med en kärna som är svarta eller mörkgrå samt en yta som är grynigt grå medan SLS oftast resulterar i vita gryniga detaljer. Önskas detaljerna färgas in så kan detaljer tillverkade med MJF oftast endast färgas in till svart medan detaljer tillverkade med SLS ofta kan färgas in till vilken kulör som helst. Fördelen med infärgade svarta MJF-detaljer är att eventuella repor blir svarta och därmed inte lika synliga om man jämför med SLS där dessa repor hade blivit vita.

Slutsats

I slutändan kommer valet mellan SLS och MJF att bero på projektets specifika krav och användningsområden. På grund av olikheterna i hur teknikerna fungerar är prissättningen lite annorlunda men oftast mycket lik. Därför är det ofta bra att undersöka möjligheterna och priserna för båda dessa tekniker parallellt. Båda teknikerna erbjuder  imponerande möjligheter att skapa komplexa och funktionella objekt, och de fortsätter att driva innovation och tillväxt inom 3D-utskriftsindustrin. Både SLS och MJF förbättras och anpassas konstant för att möta nya behov och krav. I takt med att dessa tekniker utvecklas och förfinas, kommer vi säkerligen att se ännu fler material, användningsområden och spännande möjligheter inom additiv tillverkning.

Innehållsförteckning
Senaste
Våra Sociala Medier

ESD står för elektrostatisk urladdning (Electrostatic Discharge), vilket är en plötslig överföring av elektricitet mellan två elektriskt laddade objekt orsakad av direkt kontakt eller genom ett elektriskt fält. Detta fenomen kan orsaka skador på elektroniska komponenter och kretsar, eftersom de ofta är känsliga för små laddningar. För att skydda mot ESD-skador används ofta antistatiska material, jordningsmetoder och andra förebyggande åtgärder inom elektronikindustrin.

en bild som representerar att man har 100% infilrate när man beställer 3d utskrift
en bild som representerar att man har 0% infilrate när man beställer 3d utskrift

Ett CAD-program, vilket står för ”Computer-Aided Design,” är en viktig komponent när det gäller att beställa 3D-utskrifter för industriella ändamål. CAD-program är specialiserade mjukvaror som används för att skapa detaljerade och exakta digitala modeller av objekt, komponenter eller prototyper. Dessa digitala modeller fungerar som grundläggande ritningar eller konstruktioner som behövs för att framställa fysiska föremål med hjälp av 3D-utskriftsteknik.

.STL (stereolitografi) är ett filformat som används för att representera 3D-geometri, särskilt ytor som består av trianglar. Det är ett vanligt format inom 3D-utskrift och används för att beskriva modeller som ska skrivas ut i 3D-skrivare.

.STEP (Standard for the Exchange of Product Data) är en standard för att utbyta 3D-modeller och produktdata mellan olika CAD (Computer-Aided Design) program. Det är ett vanligt format inom industrin och används för att överföra detaljerade 3D-modeller av komponenter och produkter.