Myyttejä 3D-tulostuksesta

Sisällysluettelo

3D-Printing har revolutionerat tillverkningsindustrin…

…men trots dess framsteg kvarstår vissa myter som skapar förvirring. Här på TOP3D vill vi belysa och krossa dessa missuppfattningar. Låt oss utforska sanningen bakom 3D-printing och hur vi kan göra tekniken tillgänglig för alla, oavsett teknisk erfarenhet eller förkunskap. Det är dags att omdefiniera vårt synsätt på 3D-utskrifter och omfamna en ny era av effektiv och mångsidig tillverkning. 

  1. Myt: 3D-printing är bara för prototyper och ”modeller”

Många tror fortfarande att 3D-printing endast lämpar sig för prototyper och modeller. Men faktum är att 3D-printing är en effektiv metod för sarjatuotantoa och skapande av slutprodukter. Teknikerna och materialen har utvecklats avsevärt och kan nu möta kraven på många slutprodukter och sanningen är att serietillverkning av slutprodukter står för merparten av det vi tillverkar. 

  1. Myt: 3d-utskrifter är bara till för plastdetaljer

En vanlig missuppfattning är att 3D-utskrifter bara används för tillverkning i skör plast. Det är viktigt att förstå att det finns många olika material tillgängliga för 3D-utskrifter, inklusive olika metallegeringar som rostfritt stål och aluminium men även olika typer av kompositer. TOP3D erbjuder ett brett utbud av materialval för att möta olika behov och krav ja här kan du läsa mer kring vilka materiaalia vi erbjuder. 

  1. Myt: 3D-printat metall är inte tåligt och blir poröst

Det finns en felaktig uppfattning om att 3D-printat metall inte är starkt och blir poröst. Detta påstående är långt ifrån verkligheten 3d-printade metall detaljer har en enorm hållfasthet och är definitivt jämförbara med detaljer kuten är tillverkade med traditionella tillverkningsmetoder. Exempelvis har 3d printade legeringar i de allra flesta fall lägre porositet än gjutning, aluminium har högre E-modul och stål är nästa lika starkt som smitt stål. 

  1. Myt: Det är dyrt att 3D-printa

Många tror att 3D-utskrifter är kostsamma vilket i själva verket ofta är det motsatta. Med 3d printing behövs inga verktyg eller fixturer och man behöver inte beställa en specifik mängd, vilket minskar kostnaderna. Traditionella tillverkningsmetoder kräver ofta stora volymer för att vara lönsamma, vilket inte är fallet med 3D-printing. Här kan du få prototyper i enstaka enheter och lätt skala upp i lite större volymer med fördelen av att kontinuerligt fortsätta kunna förbättra och uppdatera geometrin som tillverkas utan kostnad. Mycket simpla geometrier, exemplevis ett rör eller ett rätblock, är ofta billigarare att kapa fram med traditionella medel men innehåller detaljen några features så är 3d printing absolut en teknik som ofta blir billigare.    

  1. Myt: Detaljerna blir grov yta, fula och har dålig måttnogrannhet.

En vanlig missuppfattning är att 3D-utskrifter alltid resulterar i grova detaljer med dålig måttnoggrannhet och fula ytor. Med dagens teknik kan vi tillverka många olika typer av ytor med olika mängd detaljrikedom. Om vi dessutom lägger till olika typer av efterbehandling kan hål och ytor toleransbearbetas med CNC eller poleras till önskat Ra-värde. 

  1. Myt: Man måste vara insatt och teknisk för att göra en beställning.

Att beställa 3D-utskrifter behöver inte vara komplicerat och det är just det som vi vill hjälpa till med. Här på TOP3D har vi ett ordersystem som är mycket användarvänligt ja är enkelt att göra beställningar i och en guide finns tillgänglig för att hjälpa användare genom processen. Vi rekommenderar att läsa på om olika material och processer för att välja det som bäst passar ändamålet. Har ni några som helst frågor så finns vi alltid tillgängliga i chatten, via mail eller telefon. 

Genom att slå hål på dessa myter strävar TOP3D efter att öka förståelsen för de många fördelarna med 3D-printing och göra tekniken mer tillgänglig för en bredare publik. 

Sisällysluettelo
Uusin
Meidän sosiaalinen media
kuva, joka esittää 100%-infilraatin 3D-tulostusta tilattaessa
kuva, joka esittää 0%-infilraatin 3D-tulostusta tilattaessa

CAD-ohjelma, joka tarkoittaa "tietokoneavusteista suunnittelua", on tärkeä osa 3D-tulosteiden tilaamista teollisiin tarkoituksiin. CAD-ohjelmat ovat erikoisohjelmistoja, joita käytetään luomaan yksityiskohtaisia ja tarkkoja digitaalisia malleja esineistä, komponenteista tai prototyypeistä. Nämä digitaaliset mallit toimivat perussuunnitelmina tai suunnitelmina, joita tarvitaan fyysisten esineiden tuottamiseen 3D-tulostustekniikkaa käyttäen.

.STL (stereolitografia) on tiedostomuoto, jota käytetään edustamaan 3D-geometriaa, erityisesti kolmioista koostuvia pintoja. Se on yleinen muoto 3D-tulostuksessa ja sitä käytetään kuvaamaan 3D-tulostimilla tulostettavia malleja.

.STEP (Standard for the Exchange of Product Data) on standardi 3D-mallien ja tuotetietojen vaihtamiseen eri CAD (Computer-Aided Design) -ohjelmien välillä. Se on teollisuudessa yleinen muoto, ja sitä käytetään komponenttien ja tuotteiden yksityiskohtaisten 3D-mallien siirtämiseen.