Quale scelta di materiale ti si addice meglio? Una guida per ordinare stampe 3D

Sommario

Materialval: en guide till hur du beställer 3D-utskrifter

3D-utskrift är en teknik som har blivit alltmer populär de senaste åren, speciellt i och med serietillverkning. Med en 3D-skrivare kan du skapa fysiska objekt från en digital modell. Detta gör 3D-utskrift till ett kraftfullt verktyg för prototyptillverkning, produzione seriale och design. Om du överväger att beställa 3D-utskrifter är det viktigt att välja rätt material. Det finns ett brett utbud av material tillgängliga, och varje material har sina egna unika egenskaper. 

Att beställa 3D-utskrifter kan vara en utmaning, särskilt när det kommer till att välja rätt material för dina behov. Med ett brett utbud av processer och material kan det vara svårt att veta vilket som passar bäst för din specifika applikation. I denna guide kommer vi att utforska olika materialval och deras användningsområden för att hjälpa dig att fatta det bästa beslutet när du beställer 3D-utskrifter. 

Hur du väljer rätt material för din 3D-utskrift? 

Att välja rätt process och material är inte alltid helt solklart och det finns väldigt många parametrar man kan behöva ta hänsyn till. När du står inför valet av material för din kommande 3D-utskrift är det avgörande att överväga objektets användningsändamål och de viktiga egenskaperna.

Det är också högst relevant att ha en uppfattning om hur många detaljer man önskar beställa vid varje beställningstillfälle då detta också drar mer eller mindre mot olika processer. Materialet och processen du väljer kommer att påverka resultatets funktion, prestanda, utseende, vilka efterbehandlingsprocesser som är möjliga och självklart pris. I detta sammanhang är det viktigt att ta hänsyn till följande aspekter: 

Vi på Top3D erbjuder flera processer för plastutskrifter och metallutskrifter, med ett brett utbud av plaster samt metallegeringar till ditt förfogande. Låt oss ta en närmare titt på några av de vanligaste 

Plastmaterial: 3D-utskrifter i plast är mycket lämpliga för slutprodukter i mellanhöga volymer, funktionsprototyper och designmodeller. Här erbjuder vi processerna SL, FDM, MJF E SLA för plastutskrifter och har ett stort bibliotek av plaster att välja mellan. Några av de vanligaste plastmaterialen som våra kunder föredrar är: 

 • PA (Nylon): Starkt och flexibelt material som passar bra för funktionella prototyper och slutprodukter i små och stora serier. Kan tillverkas med processerna SLS, MJF och SLS med en mängd olika möjligheter när det kommer till efterbehandling. 
 • PP (Polypropen): Lätt och tåligt material som är lämpligt för tillverkning av kåpor och kapslar som till fördel inte ska vara så stumma. Tillverkas med processen SLS. 
 • PET-G: Vår favorit för tillverkning med FDM! Egenskaperna är mycket lika ABS men ger ett bättre resultat. Denna polymer fungerar bra utomhus, hr hög hållfasthet och en mycket universal plast. Däremot är värmebeständigheten lite sämre än ABS. PET-G är en plast som finns helt transparent och i en mängd olika kulörer och fungerar bra för de flesta applikationer. 
 • TPU (Termoplastisk polyuretan): Flexibelt och slitstarkt material som används för tillverkning av elastiska delar. 
 • PC (Polykarbonat): Starkt och tåligt material som passar bra för applikationer som behöver vara rejält styva, tåla höga temperaturer eller vara slagtåliga. 
 

Metallegeringar: För mer krävande applikationer kan 3D-utskrifter i metall vara det bästa valet. Vi erbjuder ett brett utbud av metallegeringar och processer för att möta olika behov. Detta är det vanligaste legeringarna som används:  

 • Rostfritt stål (316L och 17-4PH): Starkt och korrosionsbeständigt material som med en hållfasthet som liknar smitt passar utmärkt för tillverkning av verktyg, maskindelar och delar till produktionslinor. 
 • Aluminium: Lätt och hållbart material som används för tillverkning av t.ex. flygplansdelar och fordonskomponenter. 
 • Titan: Starkt och lätt material som är perfekt för medicinska implantat och flygplanskomponenter. 
 • Koppar: Ledande material som används för tillverkning av elektronikkomponenter och värmeväxlare. 
 

Efterbehandling: För att ytterligare förbättra dina 3D-utskrifter erbjuder vi på Top3D en rad olika efterbehandlingsprocesser, inklusive färgning, polering, CNC-bearbetning, lackering och ytbehandling. Genom att välja rätt efterbehandling kan du uppnå högt satta toleranskrav och ge dina utskrifter en professionell och färdig look. 

Beställ 3d utskrifter hos oss på top3d.se 

Nu när du har en uppfattning om olika materialval, kanske det är det dags att beställa dina 3D-utskrifter. Här är några steg att följa för att beställa 3d utskrifter hos oss: 

 1. Skapa en 3D-modell – Du kan skapa en 3D-modell själv, använda oss eller annan extern hjälp för att skapa en modell. Om du inte är bekant med 3D-modellering finns det många resurser tillgängliga online som kan hjälpa dig att komma igång. Vi föredrar att ta emot er 3d-fil i STEP-, STL- eller OBJ-format. 
 1. Ladda upp din 3D-modell – När du färdigställt den 3d-modell som ni vill tillverka ladda du upp den Qui. 
 1. Specificera tillverkningen – Baserat på din applikation och krav, specificerar du den process och det material ni önskar samt i vissa fall några andra tillval för att säkerställa att din utskrift blir precis som du vill ha den. 
 1. Bekräfta er beställning- Priset genereras i de flesta fall automatiskt vilket gör att ni direkt kan ta ställning till er order. För vissa material, processer och prisnivåer krävs en manuell granskning av oss innan vi skickar ett erbjudande till dig. Det är viktigt att dubbelkolla alla detaljer för att undvika eventuella missförstånd eller fel i din beställning. När ni noggrant granskat vårt erbjudande kan ni acceptera det direkt online vilket då blir en juridiskt bindande beställning från dig. En faktura skickas till angiven fakturaadress i samband med leveransen. 
 1. Frakt och leverans – Standardfrakt för ordrar som läggs genom vårt onlineverktyg framgår tydligt där samt en uppskattad leveranstid. I samband med att vi bekräftar er order får ni ett mer detaljerat leveransdatum.  
 

Att beställa 3D-utskrifter kan vara ett fantastiskt sätt att skapa skräddarsydda objekt för olika ändamål. Genom att välja rätt material och följa rätt process kan du säkerställa att dina 3D-utskrifter uppfyller dina förväntningar och behov. Oavsett om du väljer plast eller metall är tillverkning av 3D-utskrifter en teknik som ger dig möjlighet att omvandla dina idéer till verklighet. Ta gärna kontakt med oss om du har några frågor eller behöver hjälp med din beställning. Vi är experter och har resurserna för att hjälpa dig på vägen till framgångsrika 3D-utskrifter.  

Behöver du hjälp så är det bara att ni kontaktar oss i chatten eller här:
Sommario
Ultimo
I nostri social

ESD står för elektrostatisk urladdning (Electrostatic Discharge), vilket är en plötslig överföring av elektricitet mellan två elektriskt laddade objekt orsakad av direkt kontakt eller genom ett elektriskt fält. Detta fenomen kan orsaka skador på elektroniska komponenter och kretsar, eftersom de ofta är känsliga för små laddningar. För att skydda mot ESD-skador används ofta antistatiska material, jordningsmetoder och andra förebyggande åtgärder inom elektronikindustrin.

un'immagine che rappresenta l'infiltrazione di 100% quando si ordina la stampa 3D
un'immagine che rappresenta l'infiltrazione di 0% quando si ordina la stampa 3D

Un programma CAD, che sta per "Computer-Aided Design", è una componente importante quando si tratta di ordinare stampe 3D per scopi industriali. I programmi CAD sono software specializzati utilizzati per creare modelli digitali dettagliati e accurati di oggetti, componenti o prototipi. Questi modelli digitali servono come progetti o progetti di base necessari per produrre oggetti fisici utilizzando la tecnologia di stampa 3D.

.STL (stereolitografia) è un formato di file utilizzato per rappresentare la geometria 3D, in particolare le superfici costituite da triangoli. È un formato comune nella stampa 3D e viene utilizzato per descrivere i modelli da stampare con stampanti 3D.

.STEP (Standard for the Exchange of Product Data) è uno standard per lo scambio di modelli 3D e dati di prodotto tra diversi programmi CAD (Computer-Aided Design). È un formato comune nell'industria e viene utilizzato per trasferire modelli 3D dettagliati di componenti e prodotti.