Was ist der Unterschied zwischen SLS und MJF?

Inhaltsverzeichnis

Siehe Drucken

I detta blogginlägg kommer vi att jämföra de två populäraste pulverbaserade teknikerna: Selective Laser Sintering (SLS) och Multi Jet Fusion (MJF). Vi kommer att beskriva de olika teknikerna och vad de lämpar sig bäst för.

SLS – Selective Laser Sintering

SLS är en 3D-utskriftsmetod som använder en högprecisionslaser för att smälta och binda polymerpulver, såsom exempelvis nylon eller polyamid, i tunna lager för att skapa en solid modell. Lasern smälter polymerpulvret i ett tvärsnitt av komponenterna i ett lager och därefter sänks byggplattan och nästa lager av pulver läggs ovanpå. Detta upprepas tills hela objektet är färdigt.

SLS är en mycket populär teknik inom 3d Drucken tack vare dess stora byggvolym, stora materialutbud och förmåga att skapa komplexa geometrier och funktionella prototyper och delar. Den kan användas för att skapa såväl stora som små objekt med hög precision och styrka, och materialen som används är ofta både slitstarka och flexibla. SLS är särskilt lämpad för tillverkning av komponenter som kräver hög hållfasthet, hög noggrannhet och god kemisk beständighet. Exempel på användningsområden inkluderar bilindustrin, flygindustrin och medicinteknik.

MJF – Multi Jet Fusion

Multi-Jet-Fusion, utvecklad av HP, är en annan 3D-utskriftsteknik som likt SLS bygger upp objekt i lager av smält pulver. I stället för att använda en laser för att smälta pulveriserat material, använder MJF en skrivarhuvudsteknik som applicerar två agenter på tvärsnitt av komponenterna likt en traditionell papperskrivare, därefter smälts dessa områden med hjälp av värmeljuskälla. Processen upprepas lager för lager tills hela bygget är färdigt. När bygglådan innehållande komponenter och pulver har kallnat avlägsnas pulvret från komponenterna som sedan blästras. Det överblivna pulvret kan återanvändas till mycket hög grad.

En av de mest framträdande fördelarna med MJF är dess höga utskriftshastighet, vilket gör den idealisk för produktion av stora serier. MJF kan skapa objekt med mycket fina detaljer och ytor, och den kan även hantera komplexa geometrier. Däremot är byggvolymen mindre än för SLS vilket kan vara begränsande i vissa fall vid tillverkning av större delar.

Visuell skillnad

Utskrifter tillverkade med SLS och MJF har många likheter och det är inte alltid självklart vilket teknik som ska användas och både MJF och SLS lämpar sig mycket bra för små som stora serier. MJF tillverkar oftast detaljer med en kärna som är svarta eller mörkgrå samt en yta som är grynigt grå medan SLS oftast resulterar i vita gryniga detaljer. Önskas detaljerna färgas in så kan detaljer tillverkade med MJF oftast endast färgas in till svart medan detaljer tillverkade med SLS ofta kan färgas in till vilken kulör som helst. Fördelen med infärgade svarta MJF-detaljer är att eventuella repor blir svarta och därmed inte lika synliga om man jämför med SLS där dessa repor hade blivit vita.

Slutsats

I slutändan kommer valet mellan SLS och MJF att bero på projektets specifika krav och användningsområden. På grund av olikheterna i hur teknikerna fungerar är prissättningen lite annorlunda men oftast mycket lik. Därför är det ofta bra att undersöka möjligheterna och priserna för båda dessa tekniker parallellt. Båda teknikerna erbjuder  imponerande möjligheter att skapa komplexa och funktionella objekt, och de fortsätter att driva innovation och tillväxt inom 3D-utskriftsindustrin. Både SLS och MJF förbättras och anpassas konstant för att möta nya behov och krav. I takt med att dessa tekniker utvecklas och förfinas, kommer vi säkerligen att se ännu fler material, användningsområden och spännande möjligheter inom additiv tillverkning.

Inhaltsverzeichnis
Neueste
Unsere sozialen Medien